Logo bouwstudio aalsmeer wit

Verbouwen of verhuizen

Deel deze post

Verbouwen of verhuizen: Wat is beter voor u?

Stelt u zich eens voor: u loopt door uw huis en begint zich af te vragen of het nog wel voldoet aan al uw behoeften. Misschien is uw gezin gegroeid en heeft u meer ruimte nodig, of misschien bent u gewoon toe aan een frisse start. Op dit punt staat u voor een belangrijke beslissing: moet u gaan verbouwen of verhuizen? Beide opties hebben voor- en nadelen, en het is belangrijk om ze zorgvuldig af te wegen voordat u een keuze maakt.

Voordelen verhuizen

Wanneer u ervoor kiest om te verhuizen, openen zich nieuwe deuren en mogelijkheden. Hier zijn enkele voordelen van verhuizen:

 1. Nieuwe omgeving: Verhuizen biedt u de kans om een nieuwe omgeving te verkennen. U kunt een buurt vinden die beter past bij uw levensstijl, met voorzieningen en faciliteiten die belangrijk voor u zijn.
 2. Ruimte: Als u meer ruimte nodig heeft, kan verhuizen naar een groter huis de ideale oplossing zijn. U heeft meer kamers, opslagruimte en mogelijk zelfs een tuin waar u van kunt genieten.
 3. Frisse start: Verhuizen geeft u de mogelijkheid om een frisse start te maken. Het kan een nieuw begin betekenen en u de kans geven om uw leven op een andere manier vorm te geven.

Nadelen verhuizen

Naast de voordelen zijn er ook nadelen verbonden aan verhuizen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden:

 1. Kosten: Verhuizen kan een kostbare aangelegenheid zijn. U moet rekening houden met makelaarskosten, overdrachtsbelasting, verhuis- en inrichtingskosten. Deze kosten kunnen snel oplopen.
 2. Emotionele band: Als u al jaren in uw huidige huis woont, kan het emotioneel moeilijk zijn om afscheid te nemen. U heeft herinneringen opgebouwd en het kan moeilijk zijn om die los te laten.
 3. Onzekerheid: Verhuizen brengt altijd een element van onzekerheid met zich mee. U weet niet precies wat u kunt verwachten in uw nieuwe omgeving en het kan even duren voordat u zich helemaal thuis voelt.

Kosten verhuizen

Bij verhuizen moet u rekening houden met verschillende kostenposten, waaronder:

 1. Makelaarskosten: Als u uw huis wilt verkopen, moet u mogelijk een makelaar inschakelen. De makelaar rekent hiervoor een commissie, meestal een percentage van de verkoopprijs.
 2. Overdrachtsbelasting: Bij de aankoop van een nieuwe woning moet u overdrachtsbelasting betalen. Het tarief kan variëren, afhankelijk van de waarde van de woning.
 3. Verhuis- en inrichtingskosten: Verhuizen brengt ook kosten met zich mee, zoals het huren van een verhuiswagen, het inschakelen van professionele verhuishulp en het inrichten van uw nieuwe woning.

Voordelen verbouwen

Als u ervoor kiest om te verbouwen, zijn er ook verschillende voordelen waar u van kunt profiteren:

 1. Aanpassingen op maat: Verbouwen stelt u in staat om uw huis aan te passen aan uw specifieke behoeften. U kunt de indeling wijzigen, extra kamers toevoegen of uw ruimte herinrichten op een manier die perfect bij u en uw gezin past.
 2. Behoud van emotionele band: Als u al gehecht bent aan uw huidige huis, kan verbouwen de perfecte optie zijn. U kunt de gewenste veranderingen aanbrengen terwijl u toch de emotionele band met uw huis behoudt.
 3. Kostenbesparend: In sommige gevallen kan verbouwen goedkoper zijn dan verhuizen. U hoeft geen makelaarskosten, overdrachtsbelasting of verhuis- en inrichtingskosten te betalen.

Nadelen verbouwen

Hoewel verbouwen voordelen heeft, zijn er ook nadelen waar u rekening mee moet houden:

 1. Tijdsintensief: Verbouwen kan een tijdrovend proces zijn. U moet plannen, vergunningen regelen en mogelijk met bouwvertragingen omgaan. Het kan even duren voordat u kunt genieten van het eindresultaat.
 2. Bouwstress: Verbouwen gaat vaak gepaard met bouwstress. Het kan chaotisch zijn in huis en u moet omgaan met stof, lawaai en een tijdelijk ongemak tijdens het bouwproces.
 3. Mogelijke onvoorziene kosten: Hoewel u een budget kunt opstellen voor de verbouwing, kunnen er altijd onvoorziene kosten optreden. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden en een buffer in te bouwen.

Kosten verbouwen

Bij verbouwen moet u ook rekening houden met verschillende kosten, waaronder:

 1. Bouwmaterialen: De kosten van bouwmaterialen kunnen variëren, afhankelijk van het type verbouwing dat u wilt uitvoeren. Het is belangrijk om een realistische schatting te maken van de kosten van materialen.
 2. Arbeidskosten: Als u professionals wilt inschakelen voor de verbouwing, moet u rekening houden met de arbeidskosten. Dit kan een aanzienlijk deel van uw budget zijn.
 3. Vergunningen: Voor bepaalde verbouwingen zijn mogelijk vergunningen nodig. Deze vergunningen kunnen kosten met zich meebrengen, dus het is belangrijk om dit in uw budget op te nemen.

Verbouwen of verhuizen: welke keuze maakt u?

Nu u een overzicht heeft van de voordelen, nadelen en kosten van zowel verbouwen als verhuizen, is het tijd om een weloverwogen beslissing te nemen. Dit is een persoonlijke keuze die afhangt van uw specifieke situatie, behoeften en voorkeuren. Stel uzelf de volgende vragen:

 • Heeft u een sterke emotionele band met uw huidige huis?
 • Zou u blijer worden van een nieuwe omgeving?
 • Heeft u behoefte aan meer ruimte of kunt u uw huidige huis aanpassen?
 • Bent u bereid de kosten en het ongemak van een verhuizing of verbouwing te dragen?


Neem de tijd om deze vragen te beantwoorden en weeg alle aspecten zorgvuldig af voordat u een definitieve beslissing neemt. Het kan ook helpen om advies in te winnen van professionals, zoals een aannemersbedrijf of makelaar, om u te begeleiden bij het nemen van de juiste beslissing.

Onthoud dat zowel verbouwen als verhuizen unieke mogelijkheden bieden. Het belangrijkste is om een keuze te maken waar u volledig achter staat en die past bij uw behoeften en doelen.

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen?

Neem vandaag nog contact met ons op!

Ook interessant